Напрямок часу в системі права

Автор(и)

  • О. Е. Радутний доцент кафедри кримінального права № 1 Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6521-3977

DOI:

https://doi.org/10.37750/2616-6798.2020.1(32).200298

Ключові слова:

право, кримінальне право, час, простір, напрямок часу, злочин, об’єктивна сторона злочину, минуле, майбутнє, світова лінія, вплив майбутнього на минуле

Анотація

В статті здійснено спробу поставити питання щодо можливості зміни напрямку вектору часу від майбутнього до минулого в площині права. Проведена наукова розвідка виявила факти нелінійності розгортання окремих обов’язкових ознак об’єктивної сторони певних складів злочинів, зокрема, простору як місця вчинення злочину, часу, способу тощо. За допомогою прикладів доведено можливість продовження реалізації у часі та просторі інших, крім діяння та наслідку, обов’язкових ознак об’єктивної сторони кримінального правопорушення вже після того, як настав момент його закінчення. Автор приходить до висновку, що час у кримінальному праві є реляційною категорією, і це допускає залежність його характеристик від характеру та способу взаємодії об’єктів, подій, властивостей та відносин. Час у праві може бути визначений за допомогою не однієї, а декількох величин, він може бути ізотропним, тобто рівноправним у всіх своїх можливих напрямках руху. Напрямок руху часу в системі права може змінюватися. У праві майбутнє може впливати на минуле. Інше парадоксальне пояснення може полягати у тому, що певна передбачена чинним законодавством подія у майбутньому здатна перекроїти простір і час у минулому таким чином, що вчиненого злочину ніколи не було. З іншого боку, можливо, що проведене дослідження у черговий раз підкреслює умовність всього того, що відбувається у царині права.

Біографія автора

О. Е. Радутний, доцент кафедри кримінального права № 1 Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого

доктор філософії (Ph.D.) з юридичних наук, доцент

Посилання

Вирок Жидачівського районного суду Львівської області від 14 листопада 2013 р. у справі № 443/244/13-к, провадження № 1-кп/443/25/13. URL: http://www.reyestr.court.gov.ua/ review/36013007 (дата звернення 15.08.2019).

Гокінг Стівен. Коротка історія часу. Від Великого вибуху до чорних дір; пер. з англійської. Перекладено за виданням “A Brief History of Time: From Big Bang to Black Holes”, Bantam Books відповідно до угоди з автором за посередництва агентства Writers House. Київ: К.І.С., 2015. 119 с. С. 89.

Радутний О.Е. Взаємодія між викладачем та студентом в світлі Болонської системи освіти та з урахуванням сучасних уявлень про енергоінформаційний обмін між дослідником та об’єктом дослідження. Проблеми законності: зб. наук. праць Академії правових наук України; відп. ред. В.Я. Тацій. Харьків: Нац. юрид. акад. України, 2010. Вип. 110. 263 с. С. 209-214.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-20

Номер

Розділ

Статті